4 Mart 2021 Perşembe günü 12 ayrı davada 66 gazeteci yargılanacak. 10 yıldır sürmekte olan 46 sanıklı KCK-Basın Davası’nın ne zaman sona erebileceği kestirilemiyor
Hüseyin Aykol
Özgür Basın Geleneği olarak son otuz yılda kapatmalara, bombalamalara rağmen yayınlamaya çalıştığımız ve her şeye, her engele karşı yayınladığımız medya organlarında sadece hakkında en fazla yalan söylenen Kürt meselesi hakkında değil, Türkiye’deki demokrasinin gelişimi önündeki engeller hakkında da haberler yapmaya çalışıyoruz. Kürt sorunu çözülmeden, ülkenin demokratik ve ekonomik kalkınmasının asla mümkün olmadığını anlatıyoruz. Ülkemizde yaşayan halkların ezici çoğunluğunun yararına olan bu habercilik tavrımız yüzünden çok büyük bedeller ödemek zorunda kaldık ve halen de ödemeye maalesef devam ediyoruz.
Sadece gazetecilik yaptığı için, sadece yayınladığımız gazetelerin dağıtımını yaptığı için onlarca arkadaşımız katledildi. Pek çok arkadaşımız uzun yıllar hapislerde yattı ve 20 arkadaşımız tutuklu ya da hükümlü olarak halen cezaevinde. Her hafta neredeyse 10 arkadaşımız mahkeme önüne çıkıyor ve bu yüzden çok yüklü hapis cezalarıyla karşı karşıya. Nitekim bu yıl boyunca da 150 civarında arkadaşımız mahkeme önüne çıkacak. Bu hafta duruşması yapılacak dava dosyalarından sadece birinde tam 46 arkadaşımızın yargılanmasına devam edilecek. Kamuoyunun “KCK-Basın” diye kodladığı ve 4 Mart 2021 Perşembe günü devam edecek olan dava dosyasında şimdiye kadar neler yaşandığını sizler için derlemeye çalıştık.
KCK-Basın Davası
20 Aralık 2011 günü Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım’a yapılan baskınlarda gazeteciler Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Şeyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Yüksel Genç, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Davut Uçar, Kenan Kırkaya, Sibel Güler, Mehmet Emin Yıldırım, Zuhal Tekiner, İrfan Bilgiç, Ömer Çelik, Haydar Tekin, Ziya Çiçekci, Ömer Çiftçi, Selahattin Aslan, Safet Orman, Dilek Demiral, Nahide Ermiş, Çağdaş Kaplan, Nilgün Yıldız, Çiğdem Aslan, Cihat Ablay, Sadık Topaloğlu, Ayşe Oyman, İsmail Yıldız, Fatma Koçak, Oktay Candemir, Pervin Yerlikaya, Çağdaş Ulus, Zeynep Ceren Kuray, Ülkem Evrim Kepenek, Hamza Sumeli, Şerafettin Sumeli, Eylem Sürmeli, Sultan Güneş Ünsal, Murat Eroğlu, Enis Yalçın, Arzu Demir gözaltına alındı. Gazetecilerden 32’si 4 gün sonra çıkarıldıkları mahkemede tutuklanırken, tutuksuz yargılanmasına karar verilenlerle birlikte 44 gazeteciye dava açıldı.
Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 800 sayfalık iddianamede 44 kişiye dava açılmıştı; ancak duruşmalar devam ederken, dosyaya İsmet Kayhan ve Mikail Barut’un eklenmesiyle davada yargılanan gazeteci sayısı 46’ya çıktı. Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer almıştı.
Kamuoyunda “KCK-Basın Davası” olarak isimlendirilen bu davanın ilk duruşması 10 Eylül 2012 günü yapıldı. Böylece bu sanıklar ilk kez sekiz ay sonra mahkemeye çıkmış oldu. Yargılanan 36 kişinin 13’ü Dicle Haber Ajansı, onu Özgür Gündem gazetesi, beşi Fırat Dağıtım, dördü Demokratik Modernite dergisi, ikisi Fırat Haber Ajansı, biri Azadiya Welat ve biri BirGün Gazetesi muhabiri ve biri Vatan gazetesi çalışanı.
Ağır cezalar istendi
Sanıkların bir bölümünün (TCK) 314/1 ve Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 5. maddeleri gereğince, “KCK/PKK örgütü yöneticisi olmaktan” cezalandırılmaları isteniyordu. Başka bir bölümününse TCK’nin 314/2 ile TMK’nin 5. maddeleri gereğince “örgüt üyeliğinden” cezalandırılmaları talep edildi. Üç kişininse TCK’nin 314/2, TMK 5. maddeleri gereğince örgüt üyeliğinden ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 33/1.maddesi gereğince yargılanmaları isteniyordu.
Tutuklu gazetecilerden 17’si iki yıl süren yargılama ardından tahliye edilirken, geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler 6 Mart 2014 günü kaldırıldıktan sonra tahliye edildi. Özel Yetkili 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iptal edilmesi üzerine, dosya İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Davaya orada devam edildi.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Mart 2014’te Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin’in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi. Ardından 12 Mayıs 2014 günü de gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı verilmişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yapılan başvuru üzerine yıllar sonra Türkiye Adalet Bakanlığı’ndan yanıt istedi. Türkiye, “FETÖ”cüler tarafından hazırlanan iddianame ve fezlekeleri yanıt olarak AİHM’e gönderildi. Bunun üzerine AİHM, “KCK Basın” davası dosyasını, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu tüketilmediği gerekçesiyle reddetti.
46 gazeteci ve medya çalışanının yargılandığı 8 yıldır devam eden “KCK Basın davası”nın 20. duruşması, 1 Aralık 2020 günü, Çağlayan’da bulunan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılanan gazetecilerin katılmadığı duruşmada avukatlar hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar okundu. İddia makamı eksik hususların giderilmesini istedi. Bundan sonraki duruşma, 4 Mart 2021 günü yapılacak.
Özel Yetkili Mahkemeler
Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM), Anayasa’nın 143. maddesi kaldırılarak, 2004 yılında Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin yerine kurulan mahkemelerdir. Bu mahkemeler önce KCK, sonra da Balyoz, Ergenekon ve Şike davalarında kullanıldı.
ÖYM, 6 Mart 2014’te kaldırıldı. Söz konusu mahkemeler ellerindeki dosyaları ‘normal’ mahkemelere devrederken, mahkemelerin yargıçları da başka yerlerde görevlendirildi. Aynı yasayla en uzun tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesi, teknik takip için telefon dinleme süresinin üç haftaya indirilmesi gibi iyileştirmeler yapıldı.
KCK-Basın ve Balyoz davası yargıçlarından Ali Alçık, 24 Aralık 2013 günü Yargıtay üyeliğine kadar yükseltilmişti. 19 Temmuz 2016 günü FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan yüksek yargı üyesi 83 yargıç ve savcı arasında bulunan Ali Alçık, yargılandığı Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde, 24 Aralık 2018 günü FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı olarak KCK ve Selam Tevhid davalarına bakan Kazım Kahyaoğlu, 8 Eylül 2016 günü Ordu’da saklandığı fındık bahçelerinde yakalandı ve FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı. Kahyaoğlu, Ali Alçık’ın Yargıtay’a atanmasıyla 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başkan olmuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde başka yargıç ve savcılarla yargılanan Kazım Kahyaoğlu, 2 Mayıs 2019 günü adli kontrolle tahliye edildi. Ancak Balyoz davası hakimlerinden biri olarak yeniden yargılanacak.
Ali Alçık ve Kazım Kahyaoğlu’nun başkanlık yaptığı İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer alan Alpaslan Uz, 21 Temmuz 2016 günü FETÖ ile ilişkili olduğu iddiasıyla tutuklandı. Alpaslan Uz, Balyoz davası hakimlerinden biri olarak önümüzdeki günlerde yeniden yargılanacak.
800 sayfalık KCK-Basın iddianamesi yazan Savcı Bilal Bayraktar, henüz yakalanamadı; ancak hakim ve savcıların yargılandığı FETÖ davalarının hemen hemen hepsinde sanık olarak adı geçiyor. Nitekim Balyoz hakim ve savcılarıyla birlikte önümüzdeki günlerde yargılanması bekleniyor.
4 Mart günü yapılacak duruşmalar:
4 Mart 2021 Perşembe günü değişik illerde yapılacak olan 12 duruşmada toplam 66 gazeteci yargılanacak. Başta 46 sanıklı KCK-Basın Davası olmak üzere, yargılanan gazetecilerin neredeyse tamamı Özgür Basın Geleneği mensubu. 4 Mart Perşembe günü yapılacak olan duruşmalarda yargılanacak olan gazetecilerin isimleri şöyle:
KCK Basın Davası
46 gazeteci ve medya çalışanının “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 2012 yılından bu yana yargılandıkları KCK Basın Davası: 4 Mart Perşembe, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi.
Özgür Gündem Davası
Gazeteciler Hüseyin Aykol, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya ile siyasetçi Hatip Dicle’nin kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayımlanan bir dizi haber nedeniyle TCK 301. madde uyarınca yargılandıkları dava: 4 Mart Perşembe, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi.
Özgür Gündem NYY Davası
Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Can Dündar ile gazetenin eski Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın “kamu görevlisine hakaret”ten yargılandıkları dava: 4 Mart Perşembe, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi.
Abdullah Kaya Davası
Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Ağrı muhabiri Abdullah Kaya’nın gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” ve “propaganda” suçlamasıyla yargılandığı dava: 4 Mart Perşembe, Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi.
Hayko Bağdat Davası
2017 ve 2018’deki dokuz sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanan gazeteci Hayko Bağdat’ın yargılandığı dava: 4 Mart Perşembe, İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi.
Afrin Paylaşımları Davası
Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’in, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla 9 İHD ve HDP üyesiyle birlikte yargılandığı dava: 4 Mart Perşembe, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi.
Ferhat Tunç Davası
Sanatçı Ferhat Tunç’un sosyal medya paylaşımları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla yargılandığı dava: 3 Mart Çarşamba, İstanbul Büyükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesi.
Oktay Candemir Davası
Belediyelere yönelik kayyum operasyonlarıyla ilgili bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Erdoğan’a hakaret etmek” ile suçlanan gazeteci Oktay Candemir’in yargılandığı dava: 4 Mart Perşembe, Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi.
Gazeteci Arif Aslan Davası
2017 yılında Van’da haber takibi sırasında gözaltına alınıp, hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan dava: 4 Mart Perşembe, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi.
Rojhat Doğru Davası
Gelî Kurdistan TV eski kameramanı Rojhat Doğru hakkında; “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan dava: 4 Mart Perşembe, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi.
Kayyum Protestosu Davası
Belediyelere yönelik kayyum operasyonlarıyla ilgili HDP’nin 20 Ağustos 2019 tarihinde İstanbul Kadıköy’de düzenlediği protesto gerekçesiyle eylemciler ile Özgür Gelecek gazetesi muhabiri Taylan Öztaş ve ETHA muhabiri Tunahan Turhan’ın da aralarında olduğu 38 kişinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandıkları dava: 4 Mart Perşembe, İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi.
Taraf Gazetesi Davası
Kapatılan Taraf gazetesinde yayınlanan “Egemen harekât planı” adlı belge nedeniyle muhabir Mehmet Baransu ve gazete yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un “örgüt üyeliği” ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçlamasıyla yargılandıkları dava: 4 Mart Perşembe, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi
- 20 gösterim