Ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik ile siyasi mahpuslar Didem Akman ve Özgür Karakaya Adil yargılanmak istiyorlar

CİSST’den yetkililere "cezaevlerinde çözüm" çağrısı

CİSST, İzmir Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan Sevil Karaaslan, Evin Şahin ve Mizgin Çiçek’in de sağlık durumu kötüleşen Didem Akman’a destek olmak amacıyla açlık grevine başladıklarını duyurdu.

İstanbul - BİA Haber Merkezi 22 Temmuz 2020, Çarşamba

***

CİSST,  adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik ile siyasi mahpuslar Didem Akman ve Özgür Karakaya’ya dikkat çekti. 

“Adil yargılanmak istiyorlar”

CİSST açıklamasında şöyle denildi:

“Türkiye hapishanelerinde devam eden açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla yakın zamanda gerçekleşen ölüm oruçlarının yaşam hakkının ihlaliyle sonuçlandığını da hatırlatmak suretiyle yaşamı savunduğumuzu bir kez daha vurgulamak isteriz!

“İzmir Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan Didem Akman’ın hapishane koşullarına ilişkin ve özellikle de ağırlaştırılmış müebbet hükmü verilen mahpusların infaz rejimine ilişkin düzeltmeler yapılması talepleriyle; İzmir Kapalı Hapishanesi’de tutulan Özgür Karakaya’nın ise adil yargılanma ve hapishane koşullarının düzeltilmesi talepleriyle 19 Şubat’ta başlattıkları açlık grevi ölüm orucuna dönüşmüş ve 100 günü aşmıştır.

‘Açlık grevine başlayanlar var’

“İzmir Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan Sevil Karaaslan, Evin Şahin ve Mizgin Çiçek’in de sağlık durumu kötüleşen Didem Akman’a destek olmak amacıyla açlık grevine başladıkları öğrenildi. 

“Silivri Hapishanesinde tutulan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal‘ın adil yargılanma talebiyle başlattıkları ölüm oruçları ise 150 günü aşkın süredir devam etmektedir. Özellikle hücrede tutulan ve tüm ihtiyaçlarını tek başına gidermek zorunda olan Didem Akman’ın sağlık durumu her geçen gün hızla kötüleşiyor.

“Ölüm oruçlarında olan tüm bu kişilerin sağlık durumları kaygı verici boyuttadır. Geçmişte Türkiye hapishanelerinde sürdürülmüş olan açlık grevleri ve ölüm oruçları sonucunda pek çok mahpusun, yaşamlarını kalıcı sağlık sorunları ve sakatlıklarla sürdürmek zorunda kaldığı da biliniyor.

‘Çözüme kavuşturun’

“Dahası yakın geçmişte Helin Bölek, İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak yaşamlarını ölüm orucunda yitirmiştir. Hiçbir şeyin yaşamdan daha kutsal olmadığını düşünen bizler, geçmişte yaşanan acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması ve olası ölüm ve geri dönüşü olmayan sakatlıklar yaşanmadan önce eylemlerin sona erdirilmesi için gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ve demokratik yollarla çözüme kavuşturulması için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

“Mahpusların açlık grevi sürecinde bağımsız sağlık heyetleri tarafından takip edilme talepleri yerine getirilmeli, kelepçeli muayene ve tedaviye zorlama gibi insanlık onuruna ve İstanbul Protokolü’ne aykırı uygulamalara derhal son verilmelidir.

Ne olmuştu?

ÇHD davasında 20 Mart 2019'daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019'da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay'a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik'e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik'in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi "örgüt üyeliğinden" cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı.

Kaynak: www.bianet.org