Mannheim Abendakademie ve KültürQuer QuerKültür Rhein-Neckar e.V. Kurumlarının da destekleriyle düzenlenen açılış etkinliğinde, SPD’li Kültür Bilimci ve Mannheim Belediye Meclis Üyesi Dr. Claudia Schoning-Kalender Türkçe ve Almanca Nazım Hikmet’ten okuduğu şiirler ilgiyle dinlenirken, Sinema ve tiyatrocu aktris Bettina Franke Politik tutsakların şiirlerini Almanca okuyarak beğeni topladı. Okunan şiirlere Müzik Öğretmeni Akın Demircioğlu ve öğrencisi Şiyar Çalık keman ve gitarıyla eşlik etti.
Mannheim Abendakademi adına yapılan Türkçe ve Almanca konuşmalar Funda Uzun ve Rode Dorit tarafından yapılırken, daha önce de Görülmüştür Kolektifi ve Red Fotoğraf Grubunun çalışmalarını ilgiyle izlediklerini ve bu çalışmayı buralara taşıyan, Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM) Yönetim Kurulu Üyesi fotoğraf sanatçısı ve yazar Enver Enli’ye teşekkür edilirken , düşüncelerinden dolayı tutsak edilen insan hakları ihlallerine uğrayan düşün insanlarının seslerini duyurmayı görev bildiklerini söylerlerken bundan sonrada değişik kültürlerin sanat etkinliklerini desteklemeye devam edeceklerini söylediler.KültürQuer QuerKültür Rhein-Neckar e.V. Adına konuşan dernek başkanı Gisela Kerntke konukları selamlarken , her zaman farklı kültürlerle dayanışma içerisinde olacaklarını , birlikte kültür sanat çalışmalarını gerçekleştireceklerini söylerken Özgürlüğün Sesi fotoğraf sergisini hazırlayan Görülmüştür Kolektifi ve Red Fotoğraf Grubu Adına Enver Enli’ye teşekkür ederken , bundan sonraki günlerde de benzeri kültür sanat faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.
Ermeni Ozan Simon Dronyan’ın 1909 Adana’da gerçekleştirilen Ermeni soykırımı anısına hazırladığı Adana Ağıdı müziği ile başlayan etkinliğin müziğini Akın Demircioğlu ve öğrencisi Şiyar Çalık ile gerçekleştirdi. Etkinlik boyunca müzikleri ilgiyle dinlenen Akın Demircioğlu ve Kemanıyla Şiyar Çalık’ın Türkçe, Kürtçe ve Ermenice ezgileri ilgiyle dinlendi.
Kapanış konuşmasını Görülmüştür Kolektifi ve Red Fotoğraf Grubu adına Enver Enli Türkçe konuşurken , Eksik Kalmış Hikayeler Kitabının yazarı Mesut Ethem Kavallı ise Almanca çevirisini yaptı.
Enver Enli yaptığı konuşmada, Özgürlüğün Sesi sergisi hakkında bilgilendirme yaparken, zor ve tırnaklarla kazınan bir süreçte Özgürlüğün Sesi sergisinin oluşumunu, yoktan var etmek gibi bir şey olduğunu söylerken, burada da aynı zorlu süreci yaşadıklarını söyledi.
Özgürlüğün Sesi sergisinin , İçeriden dışarıya , dışarıdan içeriye bir köprü olduğunu söyleyen Enver Enli çalışmanın sonunda 50 Politik Tutsak ve 50 Fotoğrafçının kolektif emeğiyle oluşturulan ve yürekler dolusu bir emek olduğunu söyledi Özgürlüğün Sesi sergisinin.
Tırnaklarla kazınan yoktan var edilen çalışmada , kendisinin de eski bir politik tutsak ve sürgün olduğunu söyleyen Enver Enli , Görülmüştür Kolektifi ve Red Fotoğraf Grubuyla birlikte olmaktan onur duyduğunu söyledi.
Hapishanelerde tecridin baskının bu denli yoğun olduğu bir dönemde, tutsaklarla dayanışma en önemli görevlerden biridir. Hapishanelere ihtiyaç duyulmayacak bir toplum oluşana dek mücadelemiz ve umuda dair inadımız her alanda devam edecektir.” diyerek konuşmasına devam eden Enver Enli gündeme dair kısa bir konuşma yaparken, “dünyanın belli bölgelerinde savaşlar işgaller ve ölümler gittikçe artıyor. Bu sorun bütün dünyayı etkiliyor ve etkileyecektir de daha fazla. Çok yakın geçtiğimiz sürece dönüp bakarsak, yani Ukrayna‘dan başlayıp gelen ve geçtiğimiz ay, Dağlık Karabağ‘ın işgal edilmesi,
Kuzey Suriye’de Rojava‘nın işgal edilmesi ve bombardımana tutulması ve geldiğimiz son durum da İsrail-Filistin savaşı dünyamızı tedirgin ederken yine Balkan coğrafyasında Sırbistan ve Kosova‘da provakasyon girişimleri önümüzdeki günlerin çokta iyi geçmeyeceğinin sinyallerini veriyor.
Kısaca anlatmaya çalıştığım , bu süreçte, yaşanan olumsuzlukların hiç birinde yeterli tepki gösterilmedi gösteremedik. Herkes kendi penceresinden bakıyor dünyaya ve herkes kendi acısına ağlar duruma geldi. Nereye kadar gidecek böyle.”
Derken,”Gidişat iyi değil, ama yüreklerimizi birleştirirsek bu sorunların en azından yakıcılığını en aza indirebiliriz.
İşimiz zor, ama imkansız değil. Geleceğe güzel miras bırakmamız gerekiyor, bu miras mal mülk , para ya da sınırlar olmamalı.
Sınırsız barış içerisinde , mutlu ve eşit bir dünyada yaşamak herkesin hakkı.
İnsanlığın, onura , vicdana ve gerçek adalete ihtiyacı var…”
Konuşmasını, Ünlü Fransız Şair ;Paul Eluard‘ın Asıl Adalet şiirini okuyarak bitiren Enver Enli ilgiyle dinlenirken dinleyicilerden duygusallattığı kiminin ağladığı görüldü.
19 Ekim 2023 tarihinde başlayan fotoğraf sergisi, 20 Kasım 2023 gününe kadar Mannheimer Abendakademie und Volkshochschule GmbH U 1; 16-19 68161 Mannheim adresinde devam edecek…
- 16 gösterim