SİNCAN ÇOCUK CEZAEVİ 23.01.2014 TARİHLİ HAK İHLALİ RAPORU

SİNCAN ÇOCUK CEZAEVİ 23.01.2014 TARİHLİ HAK İHLALİ RAPORU

23.01.2014 günü Ankara Sincan Çocuk Ve Gençlik cezaevinde kalan D. A., S. D. ve H. D. isimli 3 maphus çocuğun aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde ailelerine cezaevinde kendilerine şiddet uygulandığını bildirmeleri üzerine mahpus çocukların aileleri İHD Ankara Şube ve Tuhadfed Ankara Temsilciliğine başvuruda bulunmuşlardır. İş bu başvuru üzerine Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi olarak İHD Genel Merkezi adına Av. Hasan ERDOĞAN, İHD Ankara Şube adına Av. Fatma GÜNEŞ ve Çocuk Hakları Savunucusu Av. Sabit AKTAŞ’tan oluşan bir heyet olarak saat 20.00 sularında Ankara Sincan Çocuk ve Gençlik Cezaevine giderek mahpus çocuklar D. A., S. D. ve H. D. ile görüşme yapmıştır.



Mahpus çocuklardan D. A.’nun 19.12.2013 tarihinde diğer iki mahpus çocuk S. D. ile H. D.’in ise 18.12.2013 tarihinde Hakkari Cezaevinden Sincan Cezaevine getirildiklerini, geldikleri günden itibaren gardiyanlar tarafından sürekli küfür, hakaret ve tehditlere maruz kaldıklarını, geldikleri gün kendilerine çıplak arama yapıldığını belirttiler. 16.01.2014 tarihinde Hakkari Cezaevinde haklarında isyan çıkarmak nedeniyle açılan disiplin soruşturması nedeniyle askerler tarafından Sincan Adliyesine götürüldüklerini, ring aracına gidene kadar ve araçtan inip adliyeye gelene kadar her birini ikişer askerin bileklerini arkadan bükmek suretiyle canlarını acıtarak ve sürekli olarak teröristler, sizi … yaparız şeklinde sinkaflı küfürler ettiklerini, çocuklardan S. D.’ı giderken ve gelirken her yerini ellemek suretiyle taciz ederek aradıklarını gene üzerinden sigara çıkarsa seni… yaparız diyerek sinkaflı küfür ettiklerini, S. D.’ın askerlerden acıktıklarını belirterek kendilerine ekmek vermelerini istemesi üzerine askerin orta parmağını kaldırmak suretiyle işaretle hakaret ettiğini belirtmiştir. Kolları bilekten bükülmek suretiyle adliyeye götürüldükleri sırada çocuklardan H. D.’in kolundan ameliyatlı olması nedeniyle canının acıdığını belirtmesi üzerine Teröristler AKP’ye taş atarken iyi miydi diyerek hakaret ettiklerini ve çocukları adliye asansörüne bindirirken tekmelediklerini, çocuklardan S. D.’ı asansör içerisinde duvara bilinçli olarak vurarak sonra pardon dediklerini, çocukların bütün bu durumlar gözünün önünde olmasına rağmen komutana askerleri şikayet ettiklerinde komutanın “ onlar iyi askerlerdir, öyle şey yapmazlar” şeklinde cevap verdiğini, kendilerini götüren askerlerin genellikle yaşlarının genç ve omuzlarında yıldız işareti olan askerler olduklarını belirtmişlerdir.



Geldikleri günden itibaren gardiyan ve askerlerin ağır hakaret ve tehditlerine maruz kaldıklarını Ocak başında arkadaşlarına yönelik saldırı nedeniyle hem arkadaşlarının can güvenliğinden hem de kendi can güvenliklerinden endişeli olmaları nedeniyle sürekli C10 koğuşuna geçmek istediklerini fakat bu talepleri için verdikleri dilekçelerin işleme dahi konmadığını, 23.01.2014 itibariyle Hakkari’de aldıkları disiplin cezası nedeniyle şuanda çocuklardan H. D.’in hücrede olduğunu, hücrenin soğuk olduğunu fakat battaniye kıyafet gibi ihtiyaçlarının verildiğini gene hücrenin tuvalet kısmının kapalı olduğunu, çocuklardan S. D. ve D. A.’nun hücre cezasının 24.01.2014 itibariyle uygulanmaya başlayacağını bütün bu yaşananlardan dolayı kendilerini ziyarete gelen üç avukata suç duyurusunda bulunma ve gerekli diğer işlemleri yapmak konusunda yetkilendirmişlerdir. 



Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi olarak gerçekleştirdiğimiz ziyarette olayın ardından 1 hafta geçmiş olması nedeniyle çocuklarda görünür darp izine rastlamadık. Girişim olarak bu ve benzeri olayların takipçisi olacağımızı, çocuklarımızı çocuk cezaevleri kapatılana kadar cezaevlerinde yalnız bırakmayacağımızı duyarlı kamuoyuna bildiririz. 



ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPATILSIN GİRİŞİMİ