‘Yaşanmışlıklar’ adlı resim sergisi

78 KUŞAĞININ RUHU DEVAM EDİYOR

Adil Okay ise 6 bölümden oluşan serginin bugün ile bağlantısının olduğunu kaydetti.

“78’liler deyince özgürlük ütopyasıyla yola çıkarken ölen öldürülen, işkence gören, zindanlara tıkılan ve sürgüne gönderilen insanlar akıllara geliyor” diyen Okay “İşte bu nedenle zindandan sesler var. Katliamların fotoğrafları var. Diyarbakır zindanlarında yapılan işkencelerin fotoğrafları var ve sürgünün fotoğrafı var. " dedi.

Mersin’de 78’liler Hareketinin kuruluşunun 40.yılı nedeniyle açılan resim sergisi 78’liler Derneğinin bulunduğu iş hanında gerçekleşti. Yaşanmışlıklar isimli resim sergisinde halen cezaevinde bulunan Aynur Epli’nin Tutsak Kadınlar ile yine Paris'te yaşayan İsmail Yıldırım’ın Sürgün, Eski tutsaklardan Zülfikar Tak’ın Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi, 78’lilerin yaşanmışlıklar ve 1 Mayıs 1977 sergisi ile Görülmüştür Ekibinin hazırladığı tutsakların karma resim sergisi bulunuyor.

Mersin 78’liler Derneği Başkanı Bayram Kızartıcı sergi açılışında yaptığı konuşmada, 78’liler kuşağının yaşayan bir kuşak olduğunu belirterek 78’lilerin toplumun bütün alanlarında üretken olduğunu dile getirdi. 78’lilerin tarihinden söz ederken Türkiye’nin yakın tarihinin 40 yılından söz edileceğini ifade eden Kızartıcı, kuşağımızın saflarında yetişmiş yüzlerce bilim insanına tarihçiye iktisatçıya, sanatçıya sahibiz. Bu kültürel birikim bizi tarih alanındaki büyük kavgamızda zafere ulaştırabilir” dedi.

78’lilerin yalnızca, yakın tarihin arsızca çarpıtıldığı ve karartıldığı bir durumla karşı karşıya olmadığını ifade eden Kızartıcı şöyle devam etti: “Aynı zamanda bütün bilim ve kültür merkezlerinin 1970'lerde asla düşünülemeyecek ölçülerde, devlet iktidarının doğrudan ve militan ideolojik aygıtları haline geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Üniversiteler ve sanat merkezleri ideolojik işgal altındalar. Tekelci medya, üretken beyinlerdeki henüz gün ışığına bile çıkmamış yapıtları, tıpkı tarladaki ekine daha filiz vermeden, yok pahasına el koyan tüccar gibi peşinen satın alıyor; onu bizzat kendisi, pazarın istekleri yönünde biçimlendiriyor, onlara içerik veriyor. 78 kuşağının sıradan devrimcisi nasıl sırtına yüklenen onlarca yıllık hapis tehdidi ile "tutsak" alınmak isteniyorsa, bu kuşağının bilimcileri ve sanatçıları da üniversitelerde YÖK’ün, medyada da plaza patronlarının kuşatması altında. Tarihimizi karalamacıların elinden alıp özgürleştirme kavgası, aynı zamanda bizim kuşağımızın bilimcisiyle, sanatçısı ve edebiyatçısıyla özgürleşme kavgasıdır.”

78 KUŞAĞININ RUHU DEVAM EDİYOR

Tutsak kadınlar adlı serginin kuratörü Adil Okay ise 6 bölümden oluşan serginin bugün ile bağlantısının olduğunu kaydetti. “78’liler deyince özgürlük ütopyasıyla  yola çıkarken ölen öldürülen, işkence gören, zindanlara tıkılan ve sürgüne gönderilen insanların akıllara geliyor” diyen Okay “İşte bu nedenle zindandan sesler var. Katliamların fotoğrafları var. Diyarbakır zindanlarında yapılan işkencelerin fotoğrafları var ve sürgünün fotoğrafı var. Bu serginin şöyle bir önemi var. Bellek tazelemesi. Eğer geçmişimizle yüzleşmezsek, geçmişimizi unutursak yeni ve güzel bir gelecek kuramayız” ifadelerini kullandı.78 kuşağının çok büyük devasa bir kuşak olduğunu söyleyen Okay şunları kaydetti: “Bu ülkenin sanatına, sosyolojisine, bilimine siyasi mücadelesine çok büyük katkılar sundu. Aramızdan bir sürü yazar çıktı. Bilim insanı çıktı. Ama yüzbinlerce insan da zarar gördü.. Tam 3 bin insan öldürüldü. Rakamları biliyorsunuz 650 bin insan zarar gördü. Yüzbinlerce insan işinden atıldı. Ancak burada gördüğünüz gibi 78 kuşağın ruhu mirası devam ediyor. Resim sergisi açan insanlar 78 kuşağının çocuklarıdır. Bu miras devam ediyor devam edecek.”  Sergi 19 Aralık’a kadar gezilebilecek.