İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Ufuk Keskin isimli tutuklunun koğuşuna güneş girmesini engellemek için astığı çarşafa “amaç dışı” kullanım gerekçesiyle el konuldu.
İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular, geçtiğimiz Nisan-Mayıs ayları arasında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, 10 tutuklu hakkında toplamda 32 ay “ziyaretçi yasağı”, 7 ay “iletişim cezası” ve 43 gün “hücre” cezası verildiği belirtildi.
Mektup aracılığıyla gönderilen rapor şöyle:
* “Hasta tutsak listesinde olan bir arkadaşımız hastalıkları birbirine zıt kronik hastalıklar bu hastalıklara göre yemek verilmiyor. Suç duyurularını savcılığa iletemiyoruz. Bakanlık tarafından dahi arkadaşımızın diyet yemeğinin verilmesi için hapishane idaresi uyarılıyor ama müdür yapmıyor ve bu suçu duyuramıyoruz.
* Bin 300 kişilik hapishane de mahkûma hastalıklarını bildiren raporlar verilmiyor. Haklarımızdan yararlanamıyoruz.
* Göz muayenesi için Ali Önay arkadaşımız hastaneye götürülmüyor. Cezaevi’ndeki 5 arkadaşımız daha aynı muameleye maruz kaldı. Suç duyurusunda bulunduktan sonra hastaneye götürüldüler.
* Fıtık ameliyatı olan arkadaşımız Özgür Karakaya ameliyat sonrasında 1 saat 15 dakikalık yoldan ring aracıyla getirildi. Ameliyatlı arkadaşımız dört hapishane dolaştırıldıktan sonra en son buraya getiriliyor. Koğuşa getirildiğinde sabaha kadar uyuyamadı. Ağrı kesici dahi vermemişlerdi.
* Ufuk Keskin arkadaşın koğuşuna fazla giren güneşi engellemek için astığı çarşafına, “amaç dışı” kullandığı gerekçesiyle el konuldu. Ayrıca ziyaretçi yasağı olmasına rağmen ailesine 4 kez yasağı olmadığı yönünde bilgi verilip, aile ziyarete geldiğinde ise görüştürülmedi.
* 3 kişilik koğuşlarda 9 kişi kalınmaktadır.
* Tutuklu ve mahkumlara sık sık ziyaret cezaları veriliyor. Bazı arkadaşların yıllara varan ziyaretçi yasağı bulunmakta.
* Cezaevine kargo yoluyla gönderilen kitaplar alınmıyor. Sadece dini kitaplar alınıyor diğerleri “yasak” denilerek alınmıyor.
* Sercan Ahmet Arslan arkadaşımıza gönderilen kahverengi pantolon renginden kaynaklı verilmedi.
* Mahkeme dönüşünde arkadaşlara çıplak arama dayatılıyor. Son olarak çıplak aramaya maruz kalan arkadaşlarımız Hüseyin Süngü ve Mehmet Manas Doğanay oldu.
* Plastik tabaklarda yemekler yiyoruz ve bunlar kanserojen madde yayıyor. Metal tabak kullanılmasına izin verilmiyor.”
‘HAK İHLALLERİNİ SLOGANLARLA PROTESTO ETTİK’
Bu hak ihlallerini “Sohbet hakkımız engellenemez”, “Kitap-yayın hakkımız engellenemez”, “Hasta tutsaklar serbest bırakılmalıdır”, “Sürgün sevklere son” ve “Tecrit işkencedir, tecride son” sloganlarıyla günde 5 kere teşhir ettiklerine yer verilen mektupta, buna da cezaevi yönetimi tarafından disiplin cezaları verildiğini belirtti.
Hazırladıkları raporda verilen disiplin cezaları ise şöyle:
* 16 Nisan tarihinde Ali Önay’a 2 ay ziyaretçi yasağı başlatıldı.
* 17 Nisan’da Hüseyin Süngü’nün 3 aylık ziyaretçi yasağı başlatıldı.
* Nisan ayı içerisinde Emre Sarıgül’e 12 günlük “hücre” cezası uygulandı. Ceza bitimi ardından 1 aylık “etkinlikten alıkoyma” cezası uygulandı.
* 14 Mayıs’ta Ufuk Keskin’e 1 aylık ziyaretçi yasağı,
* 16 Mayıs’ta Musa Kurt’a 2 ay iletişim yasağı,
* 17 Mayıs günü Tahsin Sağaltıcı’ya 2 ay iletişim yasağı,
* 29 Mayıs’ta Mehmet Manas Doğanay’a 3 ay ziyaretçi yasağı başlatıldı.
* Cezaevi idaresi 5 Nisan günü “kurumda korku, kaygı veya panik yaratabilecek biçimde söz söylemek ve davranışta bulunmak” gerekçesiyle Ali Önay, Sercan Ahmet Arslan, Hüseyin Süngü, Mehmet Manas Doğanay, Musa Kurt, Tahsin Sağaltıcı ve Ufuk Keskin’e 1 gün süre ile “hücreye koyma” cezası verilirken, Özgür Karakaya’ya 1 ay “ziyaretçi yasağı” verildi.
* İdare tarafından 26 Nisan tarihinde aynı gerekçeyle Önay, Arslan, Süngü, Doğanay, Kurt, Sağaltıcı, Keskin ve Emre Sarıgül’e 1 gün “hücre cezası” ve Karakaya’da 1 ay “ziyaretçi yasağı’ verildi.
* “Gerekçesiz yere marş söylemek veya slogan atmak” gerekçesiyle 3 Nisan tarihinde Önay, Süngü, Sağaltıcı, Arslan ve Keskin’e 1 ay “ziyaretçi yasağı”, Karakaya’ya ise 1 ay “haberleşme cezası” verildi.
* 19 Nisan’da “kurumda korku, kaygı veya panik yaratabilecek biçimde söz söylemek ve davranışta bulunmak” gerekçesiyle Önay, Süngü, Arslan, Doğanay, Kurt, Sağaltıcı, Sarıgül ve Keskin’e 1 gün “hücre cezası’, Karakaya’ya 1 ay “ziyaretçi yasağı” cezası verildi.
*7 Mayıs’ta “Kurumda korku ve kaygı…” gerekçesiyle Önay, Süngü, Arslan, Doğanay, Kurt, Sağaltıcı, Sarıgül ve Keskin’e ‘ bir gün hücre cezası’, Karakaya’ya ‘bir ay ziyaretçi yasağı’ cezası
* 7 Mayıs tarihinde Gerekçesiz yere marş söylemek ve ya slogan atmak” gerekçesiyle Önay, Süngü, Sağaltıcı, Arslan, Sağaltıcı, Doğanay ve Kurt’a 1 ay “ziyaretçi yasağı’, Karakaya’ya ise 1 ay “haberleşme cezası” verildi.
* 9 Mayıs’ta “kurumda korku ve kaygı…” gerekçesiyle Önay, Süngü, Arslan, Doğanay, Kurt, Sağaltıcı ve Keskin’e ‘ bir gün hücre cezası’, Karakaya’ya ‘bir ay ziyaretçi yasağı’ cezası,
* 21 Mayıs’ta “Gerekçesiz yere marş söylemek veya slogan atmak” gerekçesiyle Önay, Süngü, Sağaltıcı, Arslan, Doğanay , Keksin ve Kurt’a 1 ay “ziyaretçi yasağı’, Karakaya’ya ise 1 ay “haberleşme cezası” verildi.
* 22 Mayıs’ta “Gerekçesiz yere marş söylemek ve ya slogan atmak” gerekçesiyle Önay, Süngü, Sağaltıcı, Arslan, Doğanay, Keksin ve Kurt’a 1 ay “ziyaretçi yasağı”, Karakaya’ya ise 1 ay “haberleşme yasağı” cezası verildi.
* Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi Süngü, Sağaltıcı, Kurt, Önay ve Arslan hakkında 3 ayrı 1 aylık “ziyaretçi yasağını”, Doğanay hakkında iki ayrı 1 aylık “ziyaretçi yasağı” ile 1 aylık “iletişim cezasını”, Keskin ve Süngü hakkında verilen 1 aylık “ziyaretçi yasağı” cezası ve Karakaya hakkında iki ayrı 1’er aylık “iletişim cezası” ile 1 aylık “ziyaretçi yasağı” cezası onandı. “
Kaynak: Mezopotamya Ajansı
- 41 gösterim