Cezaevine Mektup Nasıl Yazılır Nasıl Gönderilir?

Tutuklu sayısı her geçen gün artıyor, cezaevleri dolup taşıyor. Dışarıdaki insanlar için de geriye bazen tek bir seçenek kalıyor, mektup yazmak. Peki, cezaevine mektup yazarken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Elif Ünal - 10 Mayıs 2018  İstanbul - BİA Haber Merkezi

Cezaevlerinde 228 bin 993 kişi var. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl dün yaptığı açıklamada, AKP iktidarı boyunca cezaevlerinde bulunan nüfusun yüzde 285 arttığını söyledi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 29 Mart 2018 tarihli açıklamasına göre ise son beş yılda toplam 66 bin 451 kişi kapasiteye sahip 79 yeni cezaevi yapıldı ve toplam cezaevi sayısı 385’e ulaştı. Bu son halde cezaevlerinin arttırılmış kapasiteyle 209 bin 122 kişiyi alabileceği öngörülüyor.

2023 yılına kadar ise 137 bin 687 kişi kapasiteli 228 yeni ceza infaz kurumunun açılması bekleniyor. Yeni yapılan cezaevlerinin bir kısmı cezaevlerindeki aşırı kapasite yükünü azaltmak için yapıldığı söyleniyor. Çok daha büyük bir kısmının ise yeni gelecek insanlara hizmet vermeye yönelik planlandığı söylenebilir.

Hal böyleyken şu anda bu yazıyı okuyabilen tutuklu yakını kişilere de eline kağıt kalem alıp mektup yazmak düşüyor. Peki, cezaevine mektup yazarken neleri bilmek, nelere dikkat etmek gerekiyor?

Mektubu sadece siz okumuyorsunuz

Mektup yazma sürecinde dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. İlk olarak mektup yazarken yazdıklarınızın aynı zamanda mektup okuma ekibi tarafından da okunduğunu bilmeniz gerekiyor. Ancak bu gerilmenize ve karşı tarafa soğuk durmanıza yol açmasın.

Kullandığınız dile de elbette biraz dikkat etmeniz gerekiyor. İçerik olarak müstehcen ifadeler, küfür ve hakaret içeren ifadeler ile siyasi suç oluşturacak söylemlerden uzak durmanız gerekiyor. Bu tarz ifadeler içeren mektuplar geri gönderilebiliyor.

Türkçe kelimeler seçin

Ayrıca mektubun okuma sürecinden hızlı geçmesini istiyorsanız mümkün olduğunca Türkçe ifadeler kullanmakta fayda var.

Sayfalar eksilebilir

Hem zarfa hem de mektubun mümkünse her sayfasına koğuş numarasını ve göndereceğiniz kişinin ismini yazarsanız denetleme esnasında yaşanabilecek bir karışıklıkta hangi sayfanın kime verileceği tespit edilebilir.

Yine aynı şekilde mektubun her sayfasına sayfa numarası yazarsanız denetleme esnasında sayfalar eksilirse yakınlarınız size bunu bildirebilirler.

Hızlı mı güvenli mi?

Mektubu yazıp zarfı doldurduktan sonra sıra kargo işlemine geliyor. Cezaevleri kargo firması olarak PTT’yi tercih ediyor. Burada ise iki seçeneği tavsiye edeceğiz. Bunlardan ilki ve en çok önerileni, iadeli taahhüt yoluyla göndermek. Bu şekilde yolladığınız zaman mektup oraya ulaştığında size mektubun ulaştığına dair bir kağıt geliyor. Böylece mektubun sağ salim ulaşıp ulaşmadığını öğrenme şansınız oluyor.

İkinci seçenek ise APS (Acele Posta Servisi) ile gönderim. İsminden de anlaşılacağı üzere bu seçeneği seçtiğiniz zaman kargonuz oraya bir iki gün daha erken gidiyor. Ancak mektup cezaevine ulaştığında, size ulaştığına dair bir geri bildirim gelmiyor.

Kitap gönderimi nasıl yapılır?

Eğer mektubunuzun yanında kitap da göndermek isterseniz PTT’nin kitap kampanyasından faydalanabilirsiniz. Böylece gönderdiğiniz kitapların kargo ücretinin yalnızca yarı miktarını ödersiniz.

Burada da dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Öncelikle gönderdiğiniz kitapların da incelemeden geçtiğini unutmayın. Bu da demek oluyor ki müstehcen içerikli kitapları ya da Türkiye’de basılması, bulundurulması ve satılması yasaklanan kitapları gönderemiyorsunuz.

Mektup ile kitabı ayrı ayrı gönderin

İkinci dikkat etmeniz gereken nokta ise kitap ile birlikte mektup da göndereceğiniz zaman ikisini ayrı ayrı göndermek. Çünkü cezaevlerinde mektup okuma ekibi ve kargo ekibi olmak üzere iki ayrı birim var. Eğer birlikte gönderirseniz gelen kargonuz kargo ekibine teslim edilir. Kargo bölümündeki paketler daha seyrek zamanlarda öncesinde narkotik ve bomba incelemesi yapılarak açılıyor.  Bu da mektubun ulaştırmak istediğiniz kişiye daha uzun sürede teslim edileceği anlamına geliyor.

Bu hususlara dikkat ederek mektubunuzu gönderdikten sonra ise geriye beklemek kalıyor. Mektubun ne kadar sürede teslim edileceğini cezaevinin o andaki yoğunluk oranı belirliyor. Gene de yaklaşık bir zaman vermek gerekirse mektup cezaevine ulaştıktan sonra yaklaşık bir hafta ile 10 gün arasında alıcıya ulaşmış oluyor.

Teslim gününü öğrenin

Mektupların tutuklulara ulaşması için her cezaevi bir gün belirliyor. Kaldığı cezaevini telefonla arayıp, mektup okuma biriminden mektupların hangi gün teslim edildiğini öğrenebilirsiniz. Böylece mektubun o hafta yetişmesi için ne zaman göndermeniz gerektiğini de önceden tahmin etme şansınız olur. Örneğin Silivri Ceza İnfaz Kurumu cuma günleri teslim ederken, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu perşembe günleri teslim ediyor.

Tanımadığınız kişilere de yazabilirsiniz

Burada şunu da belirtmek gerekiyor, sadece tanıdığınız insanlara değil, birebir tanımadığınız ama moral olarak destek vermek istediğiniz insanlara da mektup gönderebilirsiniz. Adreslerine, onlar adına açılmış dayanışma sayfaları ya da tanıdıkları vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

İki taraf için de anlamlı bir deneyim

Emin olun ki mektup yazmak her iki taraf için de oldukça güzel, öğretici bir deneyim. Dışarıdayken onları unutmadığınızı, düşündüğünüzü ve yanında olduğunuzu yazdığınız bir mektup ile göstermek çok daha anlamlı oluyor. Sizin için ise sevdiğiniz bir insanın sesini duymak, ondan gelecek bir haberi beklemek, rafınızda biriken mektupları tekrar tekrar okumak. (EÜ/AS)

Kaynak: BİANET