2018 yılında basın ve basın çalışanları doğrudan ve dolaylı olarak hak ihlallerinin hedefindeydi. Aylık olarak topladığımız verilere göre, en az 114 basın çalışanı gözaltına alınırken bunlardan 48’i tutuklandı. Gözaltı ve tutuklamaların yanı sıra en az 120 basın çalışanı çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
***
ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) tutuklu gazetecilerle ilgili hazırladığı yıllık rapora göre dünya üzerinde 251 gazeteci demir parmaklıkların arkasında.
CPJ’nin raporunda Türkiye’nin hapisteki gazeteciler konusunda en kötü karneye sahip ülke olmayı sürdürdüğü belirtiliyor: Türkiye’de 68 gazeteci ‘devlet karşıtı suçlamalar’ ile hapiste.
CPJ, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısını 68 olarak açıklasa da Türkiye’deki sendika ve basın meslek örgütlerine göre bu rakam daha fazla. Öyle ki sayı kısa aralıklarla sürekli değişiyor.
Türkiye’de gazeteciler tutuklanmanın yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak hak ihlallerinin de hedefinde.
Gazetemize ve diğer medya kuruluşlarına yansıyan haberlere göre hazırladığımız aylık raporlar sonucunda 2018’deki hak ihlallerine ilişkin veriler şöyle.
Gözaltı
2018 yılında büyük bir kısmı yılın ilk dört ayında olmak üzere en az 114 basın çalışanı gözaltına alındı.
Tutuklama
Yine bir yıllık süreçte demir parmaklıkların arkasındaki tutuklu gazeteci sayısı da artış gösterdi.
2018’de en az 48 gazeteci tutuklandı. Bunlardan 11’i ise sadece Nisan ayında cezaevine gönderildi.
Hapis cezası
2018 yılında gözaltı ve tutuklamaların yanı sıra gazeteciler hapis cezalarına da çarptırıldı.
Bir yıllık süreçte en az 120 basın çalışanına çeşitli hapis cezaları verildi.
Türkiye’nin Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatının başlangıcı olan Ocak ayı ve operasyonların sürdüğü Şubat ve Mart ayları ile erken seçimin ilan edildiği Nisan ayında hapis cezası verilen medya mensuplarının sayısındaki artış ise dikkat çekiciydi.
Tahliye
2018’in tek iyi yanı ise cezaevlerinde tutuklu bulunan en az 37 gazetecinin tahliye edilmesi oldu.
Kaynak: Gazete Karınca
- 6 gösterim