Ters kelepçeye itiraz eden avukata 10 ay hapis cezası

Müvekkiline ters kelepçe takılıp, işkence yapılmasına itiraz eden Avukat Engin Gökoğlu’na “Kamu görevlisinin görevini yapmasını engellediği” gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi. Polislerin aleyhte ifadeleri alınırken, yargılama sırasında ÇHD davasından tutuklu olan Gökoğlu ise savunma yapamadı. Mahkeme buna karşın, hakaret ve kamu görevlisine görevini yaptırmama suçundan Gökoğlu’nu mahkum etti.

Avukat Engin Gökoğlu, ÇHD davasından 10,5 yıl hapis cezası almıştı. Yaklaşık 4 yıldır cezaevinde bulunan Gökoğlu, tutuklanmadan önce avukat olarak katıldığı bir davada müvekkiline yapılan işkence ve kötü muameleye itiraz ettiği için yargılandığı davadan da 10 ay hapse mahkum oldu.

Engin Gökoğlu, 2 Mayıs 2015 tarihinde, gözaltına alınan müvekkillerinin savcılık sorgusu için İstanbul Adliyesi’ne gitti. Gökoğlu ve diğer avukatların ifadesine göre, gözaltı süresi sona eren 3 kişi polis tarafından Adliye’ye getirildi. Ayrıca Adliye’de tuvalet önünde polis tarafından dövüldüler. Avukatlar 2 kişinin kelepçesi açık olmasına rağmen 1 kişiye “güvenlik” gerekçesiyle yeniden ters kelepçe takılmasına itiraz etti. Ancak itirazları sonuç vermedi. Avukatlar ve polis arasında tartışma yaşandı.

DELİL POLİS TUTANAĞI

Polislerin ifadeleri üzerine Avukat Engin Gökoğlu hakkında dava açıldı. Davaya bakan İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 polisin aleyhte ifadelerine başvurdu. Polisler, kendilerine hakaret edildiğini öne sürdü. Delil olarak da yine kendi imzalarını taşıyan tutanakları, Mahkeme’ye sundu.

Polisler, gözaltı süresi biten kişilere Adliye içinde ters kelepçe taktıklarını doğruladı, kendilerini “Çevreye zarar verme riskleri vardı” diye savundu. Avukatların kelepçeyi çıkarmalarını istediklerini, çıkarmayınca da kendilerine hakaret ettiklerini öne sürdü.

GÖKOĞLU SAVUNMA YAPAMADI

Dava açıldığı sırada ÇHD davasından tutuklu olarak cezaevinde bulunan Engin Gökoğlu, müvekkillerine ters kelepçe takılmasına ve işkence yapılmasına itiraz ettiğini söyledi, hakaret iddialarını ise kabul etmedi. Ancak savunma yapamadı.

Duruşmada SEGBİS üzerinden verdiği ifadede, “Dava dosyasını inceleyemedim, savunma hakkımı kullanmak için Mahkeme’ye gelip savunma yapmak istiyorum, duruşma salonunda savunma yapmak istiyorum” dedi. Talebi kabul edilmedi.

SAVUNMA ALMADAN CEZA

Mahkeme, Gökoğlu’nun SEGBİS’le aldığı bu savunma üzerinden hüküm kurdu. Gökoğlu’nu “görevi yaptırmamak için direnme” ve “Kamu görevlisine karşı hakaret” suçlarından toplam 10 ay hapis cezasına mahkum etti.

Kaynak: Medya Port