Hamdiye Müge Tuzcu (Müge Tuzcuoğlu) 2012 Mart ayında gözaltına alındı ve tutuklandı. Şu anda Diyarbakır Cezaevinde 24 Eylül'de yapılacak ilk duruşmasını bekliyor.
Müge Tuzcuoğlu bir antropolog ve bir süredir yaşadığı Diyarbakır’da çocuklar ve kadınlar üzerine araştırmalar yaptı. Çocuklarla ilgili çalışmalarını “Ben Bir Taşım” adlı kitabında anlattı.
Diyarbakır’a gitmeden önce bir süre Evrensel gazetesinin Ankara bürosunda gazetecilik de yapan Tuzcuoğlu İnsan Hakları Vakfı, Göç Vakfı, DİSA Diyarbakır Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün çalışmalarına da gönüllü katkıda bulundu. Tutuklandığında Sarmaşık Derneği’nin çalışmalarına katılıyordu. Düzenlenen iddianamede Müge Tuzcuoğlu’nun Diyarbakır’da BDP Siyaset Akademisi’nin derslerine öğrenci olarak katıldığı, ortam dinlemesine takılan yoklamalar sırasında “buradayım” dediği, siyaset akademilerinin bahçesinde, giriş kapısında görüntülendiği, 8 Mart ve Newroz mitinglerine katıldığı yer alıyor ve buradan yola çıkılarak “Terör örgütüne üye olmak suçundan dolayı 5237 sayılı TCK'nun 314/2, 3713 Sayılı Yasanın 5. Maddeleri ile cezalandırılması” talep ediliyor.
Müge Tuzcuoğlu kamu yararı gözetilerek yasal olarak kurulmuş dernek ve vakıflarda çalışmak, 8 Mart ve Newroz gibi demokratik tepkinin yükseltildiği günlerde eyleme katılmak, bağımsız vekillerin veto edilmesini protesto gösterisinde bulunmak ve Siyaset Akademisi derslerini izlemek, orada görüşlerini beyan etmekten başka bir gerekçeyle suçlanmıyor. Bu sayılanların suç olarak tanımlanması hukukun açıkça yok sayıldığının göstergesi. Artık iddianameler dönemindeyiz, hukukun değil.
Müge Tuzcuoğlu’na bu süreçte başta üniversite çevreleri, yazarlar ve gazeteciler olmak üzere kamuoyu sahip çıktı. Eylül 2012’de yapılan Karaburun Bilim Kongresi’nde adına bir oturum düzenlendi ve oraya katılan akademisyenler Müge Tuzcuoğlu’nun davasını konuştular. İçinde PEN Türkiye, TYS, GİT Türkiye, SAR (Scientist at Risk) ÜNİVDER, ÖÜD, Sosyoloji Mezunları Derneği’nin ve kimi akademisyenlerin bulunduğu Müge Tuzcuoğlu Davası’nı İzleme Grubu oluşturuldu. CHP Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ve Tuzcuoğlu’nun hocası Prof. Dr. Neşe Özgen Diyarbakır cezaevine bir ziyaret gerçekleştirdi ve bu ziyaretin ardından TBMM’de bir basın açıklaması yapıldı. MESA (Middle East Studies Association) Başbakan’a yolladığı üçüncü uyarı mektubunu (ilk ikisi Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Dr. İsmail Beşikçi için yazılmıştı): “Müge Tuzcuoğlu davasını dikkatle ve kaygıyla izliyoruz, hükümetinizin akademi ve bilimin bağımsızlığına yönelik tutumundan son derece endişeliyiz” dedi. CHP’deki akademisyen kökenli milletvekilleri konuyu Avrupa Parlamentosu’na taşıyorlar.
Müge’nin yargılandığı KCK Davası 24 Eylül’de Diyarbakır’da yapılacak. Eğer bu dava Tuzcuoğlu’nun ve mesnetsiz iddialarla birlikte tutuklandığı arkadaşlarının beraatiyle sonuçlanmazsa demokrasi yara alacak ve bilimsel çalışma özgürlüğünün sınırları siyasi iktidarın keyfiyetine bağlı olacak. Onur Hamzaoğlu; Büşra Ersanlı, Cem Terzi gibi akademisyenler geçtiğimiz ay yargılandılar ve Büşra Ersanlı siyaset akademisinde ders verdiği için 9 ay cezaevinde kaldı. Müge Tuzcuoğlu’nun Antropolog ve insan olarak, siyasi ve bilimsel tercihlerini kullanması insanlık ve demokrasi hakkıdır.
Bilime ve insana saldıran hiçbir iktidar, tarihe altın harflerle geçmemiştir.
Müge Tuzcuoğlu Davası'nı İzleme Grubu
Sosyalbilimci Müge Tuzcuoğlu Tutuklandı?
- 19 gösterim