Özcan Yaman
Yeni sergi çalışmamız "Sınırsız Kütüphane" hakkında
Görülmüştür Kolektifi, redfotoğraf grubu ve Karşı Sanat olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz sergilerin 2024 yılı kavramsal çerçevesini “SINIRSIZ KÜTÜPHANE” olarak belirledik. Karşı Sanat Çalışmalarının mekânında gerçekleştireceğimiz “SINIRSIZ KÜTÜPHANE” sergisi Eylül ayında içeridekilerle dışarıdakileri bir kez daha buluşturacak.
İçeriyi dışarıyla buluşturan kitap: Cennetin Güzellikleri Cehennemde Yaratılır
Ağır hasta tutuklu Erol Zavar’ın şiirlerini fotoğraflarla eşleştirerek, “Cennetin Güzellikleri Cehennemde Yaratılır” kitabını çıkaran Özcan Yaman, amacının demokratikleşme sürecinde içeride ve dışarıda yaşananları görünür hale getirmek olduğunu ifade etti.
"İçeride-Dışarıda" Sergisi açıldı
Gün aydınlık yüzünü
kaybetti yeniden
Yeni güne hazırlanmak için
inat ediyor
ateş böceği misali…
Zeynep Avcı (Kadın hapishanesi, Tarsus)
Uzun zamandır hapishaneler ve sorunları gündemde. Ölüm oruçları, hasta mahpusların durumu ortada.
‘Görülmüş Mektuplar’ sergisine dair
"Emre Hocam, sergi yapma isteğiniz benim için çok kıymetli. Ben buradaki çalışmalarımı, daha doğrusu eskizlerimi mektupla size göndereyim. Ne hissediyorsam, zihnim bana ne anlatıyorsa onu çiziyorum. Fakat sizden isteğim, beni klişelerden uzak tutun, çünkü buna ihtiyacım var. Ben şimdi küçük karabalık gibi koskoca bir deryada yolumu arıyor, bulmaya çalışıyorum." Dilan Cudi Saruhan
Aynı kitap bir cezaevinde sakıncalı diğerinde sakıncasız
Hapishaneler yönetmelikler, kanunlarla yönetilir. Ya uygulamada? Her hapishane kendi keyfiyetiyle yönetiliyor desek yeridir. Hapishanelerin birçok sorunu var. Bu yüzden gündem olmaya devam ediyor.
ŞARTLI TAHLİYE MESELESİ
Zaman zaman yargıda reform söylemlerini duyuyoruz. Bu senenin başında ‘‘Şartlı tahliye yasa değişikliği’’ adıyla bir uygulama başlatıldı. İnfaz süresi dolan mahpuslar tahliye edilmeyip ‘‘Gelecekte suç işlemeye devam edebilecekleri’’ ihtimali üzerinden cezaevinde tutulmaya devam ediliyor.
Hapishane, ölüm oruçları ve korona günleri
Bu yazı yayımlandığında Avukat Aytaç Ünsal ölüm oruçlarının 186, Avukat Ebru Timtik 217, müvekkilleri Özgür Karakaya ve Didem Akman 171. gününde olacaklar. Adil yargılanma hakkı istiyorlar. Derhal tahliye edilmeli ve adil yargılanma haklarının önü açılmalıdır. Kısa zamanda seslerine ses verilmez, adil yargılanma hakları tanınmazsa ölecekler. Topluma seslerini “Adalet ve vicdanlarınıza’’ sahip çıkın diyerek duyurmaya çalışıyorlar…
Askaros Deresi
Bir çoğunuzun hatırlayacağı Askaros Deresi diye bir Karadeniz şarkısı vardır. Cem Karaca’dan çokça dinlemişimdir. Ama Ebru Timtik onu bir başka güzel söyler bilir misiniz? Ebru Timtik bir avukat. Güzel de şiir okur… Bugün avukat arkadaşı Aytaç Ünsal ile ölüm orucunda.
Başta Ebru olmak üzere birçoğunu tanıyorum. Birçok etkinlikte fotoğraflarını çektim, şarkılar, türküler dinledim. O yüzden biraz da duygusal bir yazı olabilir.
- Askaros Deresi hakkında daha fazla oku
- 13 gösterim
Korona günlerinde mahpusluk
3 Nisan 2020
Yıllar önce -zannediyorum 2009- bir fotoğrafçı olarak hapiste olsanız ne yapardınız? diye sormuş ve şöyle bir öneride bulunmuştum: İçeride nasıl fotoğraf çekmek istiyorsanız yazın şimdilik dışarıda olan bizler çekelim.
Grup Yorum'a özgürlük...
Şimdiye kadar Grup Yorum ve ölüm/açlık grevleriyle ilgili yazmaya bir türlü elim gitmedi. Aylardır, İbrahim’in, Helin’in eriyişlerinin, taleplerinin kabulüyle biteceği inancımı korumaya çalıştım.