Köln 4. Dayanışma Festivali'nde insan haklarından mültecilere pek çok konu tartışıldı

Üç gün süren Köln 4. Dayanışma Festivali'nde insan haklarından ırkçılığa, cezaevlerinden mülteci sorunlarına kadar pek çok konu masaya yatırıldı.

22 Ekim 2023

Köln'de Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidarität) tarafından organize edilen 4. Dayanışma Festivali (Festival der Solidarität) çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bürgerzentrum Engelshof’ta düzenlenen festival, cuma günü “İçeride-Dışarıda” resim sergisinin açılışıyla başladı.

Festival için Türkiye'den gelen insan hakları savunucusu Adil Okay serginin içeriği üzerine bilgi verdi. “İçeride / Dışarıda” sergisinin hapishanelerde bulunan sanatçıların kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, LBGTİ’lere, doğaya, hayvana uygulanan şiddet ve bu şiddete karşı direniş üzerine düşüncelerini ifade etmelerini amaçladığını belirten Okay, “Sergide yer alan eserler 10, 20, 30 yıldır zindanda olan binlerce insanın kesintisiz üretiminin küçük bir bölümünü oluşturuyor” dedi.

Festival serginin açılışın ardından Köln’lü müzik grubu Buntes Herz ile Kürt sanatçı Ali Baran’ın konseri ile devam etti. Kürt sanatçı Ali Baran mart ayında Türkiye’ye girişinde gözaltına alınmıştı.

KÖLN BELEDİYE BAŞKANI WOLTER: ÇALIŞMANIZ DAYANIŞMA ÖRNEĞİDİR

Festivalin ikinci gününde oturumların açılışını Dayanışma’nın Sesi Derneği Yöneticileri Adil Demirci, Naciye Alpay ve Georg Krautkramer yaptı. Konuşmacılar, Derneğin ve festivalin amaçlarını anlatıp programın akışını üzerine bilgi verdi.

Ardından bir konuşma yapan Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter “Dayanışma’nın Sesi Derneği olarak büyük örnek bir çalışması yürütüyorsunuz, bu çalışmanız Köln için bir zenginliktir ve sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

Tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak'ın kızı Evin Jiyan Kışanak’ın festivale gelmesine sevindiğini belirten Wolter, “Gültan Kışanak ile Diyarbakır Belediye Başkanıyken görüşüyorduk ve güzel çalışmalar ve projeler üzerine konuşmuştuk. Yedi yıldır tutuklu bulunması hukuksuzluktur, Evin Jiyan’ın ve arkadaşların yürüttüğü destek çok önemlidir” dedi. Wolter, “Bugün Dünya’nın çok yerinde savaş var. Bugün barış sesini yükseltmeliyiz” dedi.

TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARININ DURUMU ÜZERİNE PANEL

İkinci günkü oturuma tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın kızı Evin Jiyan Kışanak, sözlü tarihçi Eylem Delikanlı, KHK ile görevden alınan hukukçu Ayşegül Göç Dilber ile İnsan Hakları Aktivisti Adil Okay katıldı. Nezahat Gündoğan’ın moderatörlüğü yaptığı panele davetli olan İHD’nin eski eş başkanı Öztürk Türkdoğan ise festivale gelemediğini belirterek video ile mesaj gönderdi.

Bir gün önce annesi Gültan Kışanak ile açık görüş yaptığını söyleyen Evin Jiyan Kışanak, festivale katılan herkese annesinin sevgilerini iletti. “Ben 7 yıldır iki kişilik hayat yaşıyorum. Her görüş öncesi annemin ve diğer tutsakların dışardan haberdar olmaları için tüm yeni gelişmeleri ders çalışır gibi çalışıp gidiyorum” diyen Evin Kışanak, kitap gazete ve iletim hakkının engellenmesiyle tutsakların dışarı ile olan bağlarının koparılmaya çalışıldığına dikkat çekti. “Hiç bir özelimiz” yok diye Evin, mektupların okunduğunu telefonların dinlendiğini kaydetti. Politik tutsaklarla ilgili yapılan eylemlerin yetersiz olduğunu kaydeden Evin Jiyan Kışanak, bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

2011-2016 yıllarında Bartın, Muş ve Karabük adliyelerinde çeşitli mahkemelerde yargıçlık yapan 15 Temmuz 2016’dan hemen sonra mesleğinden KHK ile ihraç edilen Ayşegül Göç Dilber, 15 Temmuz sonra yaşanan KHK ve diğer hukuksuzluklar üzerine aktarımlarda bulundu.

New York merkezli Research Institute on Turkey'nin (Türkiye Araştırmaları Enstitüsü) eş direktörü Eylem Delikanlı, “12 Eylül Askeri Darbesi’nin üzerinden tam 42 yıl geçti. Türkiye’de, o dönemdeki hak ihlallerini, dokümanlarını, tanıklıklarını derli toplu görebileceğimiz bilinen anlamıyla bir müze yok. Oysa, tarihin bugüne yansımalarını anlayabilmek adına, bellek platformları ve müzeler çok kıymetli. Kentin ortasında veya kıyısında köşesindeki bir müze, Türkiye’nin şimdilerde yaşadığı ekonomik ve sosyal gelişmeleri, geçmişi bize hatırlatabilir” dedi.

"ALMANYA’DA YÜKSEKLEN IRKÇILIĞA KARŞI TOPLUMSAL HAREKET BÜYÜTÜLMELİ"

Köln dayanışma festivali

Aynu gün “İnsan hakları ihlaleri-İltica Yasası ve Irkçılık” başlığı altında yapılan ikinci panelde IU Üniversitesinden Prof. Kemal Bozay, SPD Milletvekili Sanae Abdi, MfH kurumu adına Knut Rauchfuss ve Karawane adına Naciye Alpay konuşmacı olarak katıldı. Panelin girişinde moderatör Adil Demirci, “Almanya’da iltica edenlerin sayısı arttığını ve 2023’ın ilk 7 ayında 23 bin Türkiye vatandaşı iltica ettiğini ve Türkiye’nin ikinci sırada” olduğunu vurguladı.

Bozay, ırçılık kavramında yaşandığı değişimin üzerine örnekler verdi. Bozay, “Irkçılık’a karşı mücadele Hanau ve Keupstr örneğinde olduğu gibi “mağdur/etkilenenlerin dayanışması ve perspektifi” önemlidir” dedi. Abdi ise, Hessen ve Bayvera eyaletindeki seçimler sonrası ırkçı AfD partisinin ikinci parti olarak eyalet meclisine seçilmesinin alman demokrasisi için tehlikeli olduğunu vurguladı.

Mültecilerle Yardımcılaşma Derneğin sözcüsü Knut Rauchfuss ise, “Bugün AfD’nin yükselişinde ve toplumun sağcılaşmasında SPD ve Yeşillerin suçu var. Onlar oy kaygısından dolayı kendi seçim kampanyalarını ve parti politikaları sağcılaştırdılar” dedi. Panel katılımcıların tartışmasıyla sona erdi.

FESTİVAL’İN ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE İRAN’DA AYAKLANMA TARTIŞILACAK

Festivalinin üçüncü gününde “Mapustan mektuplar” tartışması, Yazar Yavuz Ekinci ve Gerrit Wustmann’ın “Stimmen der Freiheit” kitabın tanıtımı ve “Jin, Jiyan, Azadı – İran’da bir yıldır ayaklanma” başlıklı panel gerçekleşti. Yeşiller Milletvekilli Berivan Aymaz, Sol Parti Avrupa Parlamentosu Milletvekilli Özlem Alev Demirel, İran’da tutuklu insan hakları aktivisti Nahid Taghavi’nın kızı Mariam Claren ve Yazar Susan Zare birer konuşma yaptılar. (Köln/EVRENSEL)

Kaynak: Evrensel Gazetesi