NEDEN “SINIRSIZ KÜTÜPHANE”

NEDEN “SINIRSIZ KÜTÜPHANE”

 

Görülmüştür Kolektifi, redfotoğraf grubu ve Karşı Sanat işbirliğinde  gerçekleşecek “SINIRSIZ KÜTÜPHANE” sergisi 13 Eylül - 9 Ekim tarihlerinde  içeridekilerle dışarıdakileri bir kez daha buluşturacak.

 

Türkiye hapishanelerinde -kamuoyunun bildiği tanıdığı, aydınların destek sunduğu iki üç ismin dışında- yüzden fazla yazar, şair ve çizerin varlığını kamuoyuna hatırlatmak, eserlerini hangi koşullarda, nasıl yarattıklarına dikkat çekmek amacıyla “Sınırsız Kütüphane” adını verdiğimiz bu sergiyi hazırladık. Sergide değişik hapishanelerden 96 mahpus ve dışarda olan 34 fotoğrafçı, grafiker ve heykeltıraş yer alıyor. 

 

Bu çalışmamız sadece soyut imgelerden- görsellerden -videolardan ibaret olmasın, kalmasın diye yazarları hala hapishanede olan, son 30 yılda içeride üretilmiş – yazılmış yüzden fazla edebi eseri, kitap, resim ve karikatürü sergi için topladık. Daha önce, 14 yıl boyunca politik mahpusların Görülmüştür Kolektifi’ne yolladığı kitaplara, “Görüşeceğiz Grubu”nun da arşivinde olan kitapları ekledik. Sergi duyurusu yapıp, hapishanelere yüzden fazla davetiye yolladık, bu davetimize cevap olarak içeriden mahpuslardan ve dışarıdan mahpus ailelerinden yeni kitaplar geldi.

 

Böylelikle yazarları halen hapishanede olan devasa bir kütüphane oluşturduk. 

 

Mahpusların yazdığı şiir, roman, öykü ve deneme türü kitaplar yanı sıra, hapishanede üretilen edebiyat ve karikatür dergileri, hapishane konulu kitaplar da sergimizde yer aldı.

 

Dışarıdan fotoğrafçılar da “Sınırsız kütüphane” imgesini, kendi düşlerini katarak anda durdurdular. Mahpus yazarlara selam yollamış oldular. Onların da fotoğraf kareleri sergimizde yer alacaktır.

Ancak bir not düşmek gerekiyor: İçeride hayat öyle kahramanlık filmlerine benzememekte, romantize edilemeyecek denli zor akmaktadır. Bir zulüm deryasında düşlerine, ütopyalarına sarılan politik tutuklu ve hükümlüler, tenlerini ve tinlerini psikoljik ve kimi zaman da fiziki şiddetten yazarak, çizerek korumaya çalışmaktadırlar. 

Bu anlamda sergide bir diğer amacımız da hapishane idarecilerinin “rehabilitasyon” yerine akıl almaz disiplin cezalarıyla, keyfi yasaklarla tecrit ettiği mahpuslara esinti yollamaktır. Absürt, akıl almaz sansür uygulamaları sonucu oto sansüre sürüklenen tutuklu yazarlara, şairlere, çizerlere destek sunmak, bazı hapishanelerde “yönetmelik yok sayılarak” keyfi olarak konulan kitap, dergi, gazete, tuval ve renkli kalem yasaklarına dikkat çekmektir. 

En azından Türkiye’nin de imzaladığı (2006) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Cezaevi Kuralları’na uyulmasını sağlamak, keyfi yasakların sonra ermesi için çıkarılan sese sesimizi eklemek ve Türkiye’deki 400’e yakınhapishanenin çok azında faaliyette olan sanat atölyelerinin işlevli hale getirilmesi için kamuoyu oluşturmaktır.

 

İçeriden, dışarıdan 150’ye yakın sanatçının eserleriyle açılacak Sınırsız Kütüphane sergisi, 13 Eylül günü saat 17.00 da İstanbul’da İstiklal Caddesi Aznavur Pasajı’ndaki Karşı Sanat Çalışmaları’nda açılacak ve 9 Ekim tarihine kadar görülebilecek. 

 

Görülmüştür kolektifi adına                   redfotoğraf grubu adına

Adil Okay                                                     Özcan Yaman

Adres:

Karşı sanat merkezi

Asmalı Mescit İstiklal Caddesi No:108 Aznavur Pasajı Kat:6, 34430 Beyoğlu/İstanbul